Speed up-effekter: Tunneleffekt
Cykelpumpe Hvis vi pumper med en almindelig cykelpumpe (peg på cykelpumpen ovenfor uden at klikke på den) vil luften, der kommer ud af ventilen, bevæge sig meget hurtigere end pumpestangen. Grunden er selvfølgelig, at ventilen er langt snævrere end pumpens cylinder.
Tunneleffekt
Tunneleffekt Mellem høje bygninger eller i et snævert bjergpas, vil man opleve, at den samme mekanisme virker dér.
Luften sammenpresses på vindsiden af bygningerne eller bjerget og vindhastigheden stiger. Dette fænomen kaldes "tunneleffekten".
Selvom vindhastigheden i et åbent landskab er f.eks. 6 meter i sekundet, kan vindhastigheden let nå op på 9 meter i sekundet i en naturlig "tunnel".
En måde at opnå højere vindhastigheder end der ellers er i området, er at placere en vindmølle i en sådan tunnel.
Man skal dog være opmærksom på, at bakkeskråningerne omkring opstillingsstedet ikke må være alt for stejle, og at overfladen bør være relativ glat. I de tilfælde, hvor bakkerne er meget ru eller ujævne, kan der være megen turbulens i vinden. Det betyder, at vinden vil komme fra mange og hurtigt skiftende retninger.
Hvis der er megen turbulens, kan det betyde, at fordelen ved den højere vindhastighed helt forsvinder, samtidig med at turbulensen slider mere på vindmøllen.
© Copyright 1997-2003 Vindmølleindustrien
Opdateret 1. juni 2003
http://www.windpower.org/da/tour/wres/speedup.htm
Vent venligst...