Havmøllefundamenter: Enkeltpæl
Enkeltpælen er en meget simpel konstruktion. Fundamentet består af en stålrørspæl på 3,5 til 4,5 m tykkelse. Pælen rammes 10 til 20 m ned i havbunden. Hvor langt den skal ned, afhænger af vanddybde, vind og vejrforhold samt møllens størrelse.
Fordelen ved denne konstruktion er, at nedramning er en hurtig proces, og at havbunden ikke skal præpareres på forhånd. Ulempen er, at den kræver tungt nedramningsudstyr, og at fundamentet er uegnet til steder med mange store sten i havbunden. Støder man på en større sten under borearbejdet, kan man dog normalt bore ned til stenen og sprænge den væk.
Omkostninger i forhold til vanddybde
Omkostningernes variation med dybden Den dimensionerende faktor for monopæl- fundamentet varierer fra Nordsøen til Østersøen. I Nordsøen er det bølgerne, der bestemmer fundamentets dimensioner. I Østersøen er det pakisen, som afgør fundamentets størrelse. Derfor stiger prisen på monopæl- fundamentet hurtigere med vanddybden i Østersøen end i Nordsøen. Prisen er inklusiv installation (1997 priser).
Erosionsbeskyttelse
Erosion er normalt ikke et problem for denne fundamenttype.
Svensk offshoreprojekt
Et 2,5 MW pilotprojekt med fem danske vindmøller på monopælfundamenter er installeret i Østersøen syd for den svenske ø, Gotland.
Monopælløsningen ved Gotland indebærer boring af et hul på 8 til 10 m i havbunden for hver af møllerne (Wind World 500 kW). Hvert stålrør rammes derefter ned i den faste klippe. Når fundamentet er placeret, kan vindmøllen boltes fast oven på fundamentet.
Hele operationen tager omkring 35 dange under normale vejrforhold i Østersøen.
© Copyright 1997-2003 Vindmølleindustrien
Opdateret 1. juni 2003
http://www.windpower.org/da/tour/rd/monopile.htm
Vent venligst...