Vindmøller i elnettet: Variationer i vindens energi
Langt den største del af de installerede vindmøller verden over er nettilsluttede. Dvs. at vindmøllerne leder deres elproduktion direkte ind i elnettet.
Vindenergiproduktionen på en fin sommeruge
ELSAM orådet i Danmark
Vind dækker p.t. 20 pct. af elforbruget i Vestdanmark. Elsams forsyningsområde består af Jylland og Fyn. Området har 3 millioner indbyggere.
Effekt fra vindmøller på en uge
Grafen ovenfor viser en elproduktionen i en sommeruge fra 650 MW vindmøller installeret i Vestdanmark. Den blå kurve øverst til venstre viser produktionen d. 25. juni 1997. Den orange kurve viser produktionen den forudgående dag.
Elforbruget var 2700 MW på det tidspunkt, hvor kurven blev udskrevet fra elværkets kontrolrum. Vinden bidrog med 270 MW, dvs. vinden leverede præcis 10 pct. af 3 millioners menneskers elforbrug kl. 13.45, da vi besøgte kontrolrummet.
Vinden følger det daglige elforbrugsmønster
Nederst i grafen kan man se elproduktionen de fem foregående dage. I gennemsnit har juni den laveste vindkraftproduktion i løbet af hele året i Danmark. Nogle dage med frisk vind begyndte i de tidlige morgentimer d. 24. juni.
Det typiske vejrmønster er, at vinden blæser mindre om natten og mere om dagen, som man kan se på de fem dage med moderat vind.
Det betyder, at vindmøllestrøm generelt passer godt ind i elforbrugsmønstret. Dvs. vindmøllestrøm er mere værdifuld i elsystemet, end hvis produktionen kom på tilfældige tidspunkter.
© Copyright 1997-2003 Vindmølleindustrien
Opdateret 23. september 2003
http://www.windpower.org/da/tour/grid/index.htm
Vent venligst...