Vindmøller: Horisontal- eller vertikalakslede?
Horisontalakslede vindmøller
De fleste af disse sider handler om teknikken i horisontalakslede maskiner.
Grunden er simpel: Alle nettilsluttede kommercielle vindmøller bliver i dag bygget med en propelrotor på en horisontal aksel (dvs. vandret hovedaksel).
Formålet med rotoren er selvfølgelig at omdanne vindens lineære bevægelse til rotationsenergi, som kan bruges til at drive en generator. Det samme grundlæggende princip bruges i moderne vandturbiner, hvor vandet flyder parallelt med turbinebladenes rotationsakse.
Vertikalakslede vindmøller
Eole C, en 4200 kW vertikalakslet Darrieus vindmølle med 100 m rotordiameter står ved Cap Chat, Québec, Canada. Maskinen, som er verdens største vindmølle, er ikke længere i drift. Fotografi Søren Krohn
© 1997 DWIA
Darrieus vindmølle Som bekendt rammer vandet rotorakslen med en ret vinkel i et klassisk vandhjul.
Vertikalakslede vindmøller minder noget om vandhjulet. (Nogle vertikalakslede vindmølletyper kunne faktisk også køre med en horisontal aksel, men de ville næppe være i stand til at slå propeltypens effektivitet).
Den eneste vertikalakslede maskine, som nogensinde er blevet produceret kommercielt, er Darrieus vindmøllen, der er opkaldt efter den franske ingeniør Georges Darrieus, som patenterede designet i 1931. (Den blev produceret af det amerikanske firma FloWind, der gik konkurs i 1997). Darrieus vindmøllen er kendetegnet ved dens C-formede rotorblade, som får den til at ligne et piskeris. Den er normalt udstyret med to eller tre rotorblade.
De grundlæggende teoretiske fordele ved vertikalakslet vindmøller er:
1) Generator og gearkasse mv. kan placeres på jorden, og der er ikke brug for et tårn.
2) Man har ikke brug for et krøjesystem til at dreje vindmøllen op mod vinden.
De grundlæggende ulemper er:
1) Vindhastigheden er meget lav tæt på jordoverfladen, så man sparer godt nok et tårn, men får lave vindhastigheder på den nederste del af rotoren.
2) Effektiviteten for en vertikalakslet vindmølle er ikke imponerende.
3) Maskinen kan ikke starte af sig selv (dvs., at Darrieus vindmøllen har brug for et skub, før den starter. Det er dog kun en mindre ulempe for en nettilsluttet vindmølle, da man kan bruge generatoren som motor ved at trække strøm fra nettet til at starte rotoren).
4) Vindmøllen kan have brug for barduner til at holde den oprejst. Det kan være upraktisk i intensivt dyrkede landbrugsområder.
5) Udskiftning af rotorens hovedleje kræver for både den horisontalakslede og den vertikalakslede vindmølle, at man fjerner rotoren. Men for den vertikale vindmølle betyder det, at hele vindmøllen skal tages ned. (Det er grunden til, at EOLE 4 på billedet ikke fungerer længere).
© Copyright 1997-2003 Vindmølleindustrien
Opdateret 23. juli 2003
http://www.windpower.org/da/tour/design/horver.htm
Vent venligst...