Den store californiske vindfeber
Nordtank 55 kW
Ebeltoft færgehavn 55 kW vindmølle- generationen, som blev udviklet i 1980-81, blev det industrielle og teknologiske gennembrud for moderne vindmøller.
Elprisen pr. kWh faldt med ca. 50 pct., da denne generation så dagens lys. Vindmølleindustrien blev langt mere professionel, og samtidig udviklede Forskningscenter Risø Den Europæiske Vindatlas-metode. Begge dele spillede en vigtig rolle for prisfaldet pr. kWh.
Billedet viser en opfindsom placering af nogle 55 kW Nordtank vindmøller (43K, JPEG) på en havnemole ved Ebeltoft. De røde vingetipper er forsvundet fra markedet siden da, da man opdagede, at fugle alligevel ikke fløj ind i vingerne.
(Foto © 1981 NEG Micon A/S)
Den store californiske vindfeber
Micon 55 kW i Palm Springs, Californien
Tusindvis af vindmøller blev leveret til vindprogrammet i Californien i de tidlige 1980ere. Micon 55 kW (69K, JPEG) er et eksempel på en sådan maskine, der blev leveret til en stor park med mere end 1000 vindmøller i Palm Springs, Californien.
Da seriefremstillingen af vindmøller begyndte ca. 5 år tidligere, havde de danske fabrikanter langt flere referencer end firmaer fra andre lande. Halvdelen af vindmøllerne, der blev rejst i Californien, er af dansk oprindelse.
Markedet for vindkraft i USA forsvandt over en nat, da støtteordningerne i Californien forsvandt i 1985. Siden da er der kun blevet rejst ganske få møller på dette marked, der dog har tegnet noget lysere på det seneste. Tyskland er nu verdens største vindmøllemarked og landet med flest installerede MW.
(Foto © NEG Micon A/S)
© Copyright 1997-2003 Vindmølleindustrien
Opdateret 1. juni 2003
http://www.windpower.org/da/pictures/windrush.htm
Vent venligst...