Grundlæggende om aerodynamik

Emne progression:

Aerodynamik anvendes alle steder – fra blade, der blæser af træerne og til flyvemaskiner. Kort sagt er aerodynamik en beskrivelse af hvordan vinden bevæger sig rundt om en ting. Ligesom vand har luft en bestemt måde at bevæge sig på og påvirke forskellige ting, og det kan beskrives meget nøjagtigt.

Aerodynamic For at forstå hvordan en møllevinge virker kan vi kigge på en flyvemaskine. En flyvemaskine kan flyve fordi vingerne skaber opdrift. Opdriften sker når luften bevæger sig over vingen som er buet. Den distance luften passerer under og over vingen er forskellig.

 

 

Aerodynamic2Man kan sammenligne det med to biler, der kører til samme mål – den ene kører direkte mens den anden tager en omvej. For at nå i mål på samme tid skal den bil, der kører omvejen køre med højere hastighed end bilen, der kører den direkte rute. Tilføjer vi flere biler, der reagerer på samme måde som de to første, vil der, som du kan se, være større afstand mellem de biler, der kører omvejen end de biler, der kører den direkte rute. Det overfører vi til luftmolekyler. Det gør at luften, der kommer over vingen har en mindre tæthed end den normale luft, som er under vingen. Det betyder at luften skaber et større lufttryk under vingen end det lufttryk, der er over vingen. Ganske enkelt fordi der er mere luft under vingen end det, der er på toppen.

For at opsummere. Når luft bevæger sig over en vinge reduceres lufttrykket over vingen og denne forskel i lufttrykket skaber derved et opdrift og flyet letter.

Se mere i nedenstående video.

Dansk
Engelsk

Grundlæggende om aerodynamik

Understanding basic aerodynamics